Montagehandleiding

U vindt hier onze montagehandleiding welke van toepassing is op al onze spiegel op maat producten. Mocht u het prettig vinden dat uw spiegel t.z.t. verplaatst en eventueel hergebruikt kan worden dan is deze montage set daar zeer geschikt voor. Printen kan ook, download hier de montage handleiding spiegel ophangen. Daarnaast zorgt de montageset ervoor dat de spiegel niet strak tegen de muur hangt. Deze wordt standaard meegeleverd, maar u kunt hem ook los bestellen in onze webshop.

Komt u er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op. Wilt u het meten en/of monteren liever uitbesteden, dan kunt u gebruik maken van onze meet- en montageservice.

Welk type bevestiging ben ik nodig?

 • ED08: Geschikt voor spiegels van maximaal 0,8m2 = 12 kg
 • ED16: Geschikt voor spiegels tot 1,6m2. = 24 kg
 • ED26: Geschikt voor spiegel tussen 1,6m2 en 2,6m2 = 36 kg

De montage set bestaat uit:

–          Metalen hechtplaat: 2 (bij type ED26: 3) –          Afstandhouders: 2(bij type ED26: 4)
–          Metalen haken: 2 (bij type ED26: 3) –          Schroeven/ pluggen: 4 (bij type ED26: 5)
–          Drukknop bevestiging: 2 wit –          Montage instructie: 1

Voorbereiding

 • Controleer de inhoud van de verpakking op eventuele transportschade en meld deze zo snel mogelijk bij spiegels.nl (gemonteerd is geaccepteerd)
 • Besef dat de spiegel kwetsbaar is. Plaats de spiegel dan ook niet op een harde ondergrond om beschadigingen van de kwetsbare hoeken en randen te voorkomen.
 • Monteer de spiegel altijd met twee personen om schades te voorkomen.

Let op:

Eenmaal gemonteerd is de spiegel niet in hoogte of breedte in te stellen. Bepaal de positie van spiegel en boorgaten daarom zorgvuldig.  (Bijvoorbeeld door het aftekenen van de spiegelhoeken op de muur)

De verlijming kan alleen plaatsvinden bij een kamertemperatuur van
tenminste 18 °C of hoger. De spiegel en het bevestigingsplaatje moeten ook minimaal 18 °C zijn.

Raak de lijmlaag van het spiegelplaatje niet aan.

Opplakken van de ophangplaat met ophangoog op de achterzijde van de spiegel:

 • Leg de spiegel voorzichtig neer op een schone en vlakke oppervlakte.
 • Reinigen de achterkant van de spiegel met een siliconenvrij reinigingsmiddel, zodat deze stof en vetvrij is.
 • Teken de positie van de ophangplaat af met een stomp, zacht potlood (de afstand van het ophangplaatje vanaf de spiegelrand is ca. 5 cm van de bovenzijde en ca.5 cm van de zijkant van de achterkant van de spiegel.
 • Verwijderen de folie van de zelfklevende plakrand. De ophangplaat met gebogen zijde naar boven opplakken op de afgetekende positie. De ophangplaten strak en gelijkmatig aandrukken. Bij montage met ophangset tot 36 kg derde plaat in het midden van de spiegel opplakken op ca 5 cm van de bovenrand.
 • De afstandhouders dienen als extra ondersteuning van de spiegel (vooral voor lange, smalle spiegels) Folie verwijderen van de zelfklevende plakrand en breng de afstandhouder aan in het midden van de spiegel.

Let op!

De bevestiging mag de eerste 24 uur nog niet belast worden. (De maximale kleefkracht wordt pas na ca 24 uur bereikt).
Na het opplakken van de plaatsjes is geen correctie meer mogelijk.

Montage aan de wand

Teken de spiegelhoeken op de wand af.

Aanbrengen van de metalen ophangbeugels:

 • Om de horizontale positie van het boorgat te bepalen, meet de afstand van de zijkant van de spiegel tot de zijkant van het ophangplaatje en tel hier 50 mm bij op
 • Voor de verticale positie van het boorgat, meet de afstand van de bovenkant van de spiegel tot de bovenkant van het ophangplaatje en tel hier 40 mm bij op

Aan de muur:

 • Boor 10 cm van de denkbeeldige zijkant van de spiegel de gaten voor de pluggen (boormaat Ø 6 mm).  Bij de montage van de ophangset tot 36 kilo boort u een extra gat in het midden op 7 cm van de denkbeeldige bovenrand.
 • Plaats de bijgeleverde 2 pluggen 6 x 36 mm in de wand
 • Stalen ophangbeugels met bijgeleverde schroeven 4 x 50 mm aan de wand bevestigen en met waterpas horizontaal in positie brengen. Vervolgens de schroeven vastdraaien.
 • Indien de hechtplaatjes verticaal niet exact waterpas verlijmd zijn kan de spiegel door de sleuven in de ophangbeugels ± 10 mm in hoogte gecorrigeerd worden.

Aanbrengen van de drukknoppen:

Deze drukknoppen zorgen ervoor dat de spiegel onderaan dezelfde afstand tot de muur heeft. Op deze manier zal de spiegel niet kantelen of extreem naar voren hangen.

 • Boor 2 gaten in de wand met steenboor Ø 6 mm op en positie van 50 mm van de zijkant en
  50 mm van donderkant van de spiegelrand.
 • Steek pluggen JD Ø6 x36 in de boorgaten. Om de tweedelige drukknop te bevestigen schroef deze met de bijgeleverde schroeven Ø 4 x 50 mm in de boorgaten.
 • De drukknoppen worden zo aan de wand geschroefd dat de beschermingsfolie naar de spiegelzijde staat (m.b.v. schroeven met een ronde kop).

Het aanbrengen van de spiegel

Hangt u de spiegel aan de bovenste bevestigingselementen op en controleer de positie. Door het verschuiven van de metalen haken kunt u de hoogteverschillen wegwerken. Nu kunt u de haken definitief vastschroeven. Haalt nu de beschermingsfolie van de drukknoppen. Hang de spiegel aan de bovenste bevestigingselementen en druk de spiegel met een lichte druk naar beneden. De spiegel zit nu stevig aan de muur bevestigd.

Het afhalen van de spiegel:

Voor het afhalen van de spiegel kunt u de onderkant iets naar voren trekken. Hierbij openen de drukknoppen zich. De drukknopplaatsjes blijven aan de spiegel bevestigd. De ringdelen met de geveerde pootjes blijven aan de wand geschroefd. De spiegel kan nu uit de bovenste ophangbeugels getild worden.

Opnieuw ophangen van de spiegel:

De spiegel in de bovenste ophangbeugels hangen en de drukknoppen in elkaar duwen. Door zachtjes te drukken verbinden beide drukknopdelen zich weer en houden de spiegel naar alle zijden vast.